BIOFEEDBACK I NEUROFEEDBACK tretman

Biofeedback i neurofeedback su dve neinvazivne metode tretmana koje koriste tehnologiju za merenje i regulisanje različitih telesnih funkcija, kao što su moždane talase, srčani ritam i mišićni napon. Ove terapije se mogu koristiti za lečenje različitih stanja, uključujući govorne poremećaje.

Biofeedback

Biofeedback koristi senzore za merenje telesnih funkcija, kao što su srčani ritam, mišićni napon i frekvencija disanja. Senzori pružaju pacijentu povratne informacije u realnom vremenu, koji zatim može naučiti da volontarno kontroliše svoje telesne funkcije.

Pokazano je da je biofeedback efikasan u lečenju različitih govornih poremećaja, uključujući mucanje, disartriju i apraksiju govora. Na primer, studija Thompson et al. (2010) je utvrdila da je trening biofeedback-a bio efikasan u smanjenju učestalosti i jačine mucanja kod odraslih.

Neurofeedback

Neurofeedback je specifičan tip biofeedback-a koji koristi senzore za merenje moždanih talasa. Senzori pružaju pacijentu povratne informacije u realnom vremenu, koji zatim može naučiti da kontroliše svoju aktivnost moždanih talasa.

Neurofeedback je takođe pokazao da je efikasan u lečenju govornih poremećaja. Na primer, studija Marzbani et al. (2016) je utvrdila da je trening neurofeedback-a bio efikasan u poboljšanju govornog fluencije kod odraslih s mucanjem.

Kako biofeedback i neurofeedback mogu da pomognu kod govornih poremećaja

Biofeedback i neurofeedback mogu da pomognu kod govornih poremećaja na sledeće načine:

  • Smanjenjem mišićnog napona u govorni aparat
  • Poboljšanjem koordinacije mišića koji su uključeni u govor
  • Povećanjem samosvesti govornog proizvoda
  • Smanjenjem anksioznosti i stresa povezanih s govorom

Prednosti biofeedback i neurofeedback tretmana

Biofeedback i neurofeedback tretman nude niz prednosti, uključujući:

  • To je neinvazivan i tretman bez lekova.
  • Može se prilagoditi individualnim potrebama svakog pacijenta.
  • Može se koristiti za lečenje različitih govornih poremećaja.
  • Može se koristiti u kombinaciji s drugim terapijama, kao što je logoterapija.